Česky / English

Ivo Kahánek Články


Klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša získali Cenu Anděl

Co chystají dalšího?

 

Praha – 20. června 2020 – Držiteli Ceny Anděl Coca-Cola 2019 v kategorii Klasika se za společnou nahrávku klavírních koncertů Dvořáka a Martinů stali klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša, kteří CD nahráli v umělecké spolupráci s Bamberskými symfoniky.

Cena Anděl doplňuje pomyslnou galerii všech ostatních ocenění: tuzemských i zahraničních, včetně nejprestižnější mezinárodní ceny BBC Music Magazine. CD už má podle kritiků prakticky zajištěné místo v historii zásadních nahrávek svého oboru.

 „Této ceny si obzvláště vážím zejména proto, že o ní hlasují kolegové muzikanti a odborní hudební kritici, tedy lidé, kteří vám vidí do karet úplně nejvíc,“ říká klavírista Ivo Kahánek: „Konkurence v podobě spolunominovaných uskupení Pavel Haas Quartet nebo Benewitz Quartet má světové parametry a vyhrát mohl kdokoli.“

V prestižním prostředí Bamberských symfoniků, jednoho z nejlepších evropských orchestrů, si od začátku svého tamního působení zakládám na tom, že tam zvu ty nejšpičkovější české umělce,“ upozorňuje šéfdirigent tohoto tělesa Jakub Hrůša, který je také hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a Philharmonia Orchestra v Londýně: „Projekt s Ivo Kahánkem se ve všech myslitelných ohledech stal absolutním highlightem. Těší mě nesmírně, že to teď díky našemu CD opakovaně vidí i poroty ocenění a fanoušci hudby vůbec, a to nejen té klasické.“

Ocenění je vždy motivací jít dál, ukázat světu, že české kulturní bohatství je jedinečné. Proto už nyní se svým uměleckým kolegou Jakubem Hrůšou vymýšlejí další projekty. Ivo Kahánka v nejbližší době čeká vystoupení na festivalu Smetanova Litomyšl nebo na festivalu v Českém Krumlově. Oba umělce, i když každého zvlášť, uslyšíme například na Dvořákově Praze. Jakuba Hrůšu čeká kromě jiného například „vídeňská rezidence“, tedy čtyři hostování v rakouské metropoli s třemi místními orchestry. Vrcholem sezony by pro něj mělo být provedení Rusalky v newyorské Metropolitní opeře na jaře příštího roku v hvězdném obsazení.

Po obrovském úspěchu nahrávky klavírních koncertů Dvořáka a Martinů zvažují i další nahrávací projekt. „V hledáčku máme určitě českou hudbu, protože považujeme za naši národní povinnost dále rozšiřovat povědomí o ní. Důležité je pro takovéto nápady najít i partnery z řad sponzorů, pro které může být velice zajímavé propojit se s uměleckým dílem v prvotřídním balení,“ říká Ivo Kahánek.

 

 Foto: František Ortmann

 

Zpět