Česky / English

Ivo Kahánek Články


Klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša získali za společné CD prestižní cenu BBC Music Magazine

- Album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, které nahrál klavírista Ivo Kahánek a Bamberští symfonikové pod vedením Jakuba Hrůši, získalo v kategorii „Concerto“ ocenění „Nejlepší nahrávka roku“.

 

„Mám obrovskou radost z toho, že česká hudba byla přijata s takovým nadšením. Získat cenu je docela složité – nejprve musíte obdržet skvělou recenzi, v našem případě bylo CD označeno za „Nahrávku měsíce", pak vás musí odborná komise BBC vybrat z několika set CD do finální nominace mezi poslední tři nahrávky. Teprve mezi nimi hlasují posluchači z celého světa online formulářem,“ říká Ivo Kahánek, který získal toto ocenění jako vůbec první český sólista. „Bohužel jsme kvůli pandemii COVIDU 19 nemohli s Jakubem Hrůšou osobně absolvovat slavnostní předávání cen, ceremoniál proběhl pouze online na webu classical-music.com.“

 

BBC Music Magazine je celosvětově nejprodávanějším světovým časopisem o klasické hudbě. Výsledky prestižní ankety, ve které v nejužší nominaci rozhodují hlasováním samotní posluchači, jsou vždy netrpělivě očekávány.  Generální ředitel České filharmonie David Mareček přirovnal už samotnou účast v nejužší nominaci k finále sportovního mistrovství světa. V uplynulých dvou letech tuto cenu získaly takové hvězdy světové hudby jako například pianista Daniil Trifonov, houslistka Isabelle Faust či legendární dirigent Bernard Haitink s Orchestrem Bavorského rozhlasu.

 

O nadějných vyhlídkách na zisk ocenění svědčil i fakt, že album samotné již sklidilo bezpočet cen a pozitivních hodnocení, kdekoliv se objevilo, bez rozdílu země či světadílu. Např. BBC Radio 3 Disc of the Week; BBC Music Magazine Recording of the Month; Choix de Classique HD; Album der Woche, BR Klassik; Choc de Classica, album ocenil ve své recenzi i časopis Gramophone.

 

Ivo Kahánek je potěšen také tím, že cena přišla právě v době, kdy představuje obzvláštní zadostiučinění a ocenění pro všechny české muzikanty: „Potvrzuje, jak důležité právě pro Českou republiku je pěstovat umění i v komplikovaných časech, kdy se mnohým zdá, že kultura je až to poslední, na co by peníze měly jít.  Přitom hudebníci reprezentují české kulturní bohatství po celém světě, podobně jako například úspěšní sportovci. Věřím, že v budoucnu budou koncerty klasické hudby jednou z věcí, které pomohou rozproudit cestovní ruch a s ním i celou navázanou ekonomickou mašinerii. Rád bych zdůraznil i to, že my hudebníci zdaleka jen nestojíme s nataženou rukou. Za poslední dva měsíce se odehrálo např. spousta online koncertů, jejichž výtěžek neputoval na konta účinkujících, nýbrž v drtivé většině na dobročinné účely – ve prospěch lékařů, seniorů a dalších potřebných. Kromě toho je samozřejmě jakákoli kvalitní hudba jednou z věcí, která může i v těžkých časech pomoci udržet si duševní pohodu a optimismus.“

 

 

 

BBC Music Magazine je celosvětově nejprodávanějším časopisem o klasické hudbě. Vychází ve Velké Británii a každé číslo obsahuje nejnovější zprávy z celého světa, rozhovory s mezinárodně uznávanými umělci. Recenze BBC Music Magazine pokrývají vždy více než 100 nových klasických nahrávek, DVD a knih o klasické hudbě, z nichž všechny jsou napsány pečlivě vybranými odborníky. Každý měsíc příznivci klasické hudby netrpělivě očekávají, kterou z obrovské světové produkce nahrávek recenzenti BBC Music Magazine vyberou jako „Choice“ v jednotlivých kategoriích (orchestrální, komorní atd.) a která se dočká nejvyššího doporučení a ocenění jako „Recording of the Month“. Ty, které zaujmou nejvíce, jsou pak nominovány na výroční ceny BBC Music Magazine.

Album: https://lnk.to/IvoKahanekABambergerSymphonikerDvorakMartinuPR

 

TEASER: https://youtu.be/RASQYkjKjLA

 

 

Zpět