Česky / English

Ivo Kahánek Články


Klavírista Ivo Kahánek získal cenu Anděl

Cenu Anděl získal v kategorii Klasika za nahrávku Kompletní klavírní dílo Antonína Dvořáka


Ivo Kahánek je „dvorním“ klavíristou Dvořákovy Prahy, kurátor její Komorní řady v roce 2015 a častý host festivalového pódia. Cenu Anděl získal za soubornou nahrávku klavírních skladeb Antonína Dvořáka. Tato sada, která obsahuje celkem 4 CD, nese název „Dvořák: Kompletní klavírní dílo“. Kahánkem nahraná Dvořáková antologie zahrnuje větší cykly, příležitostné skladby i několik kuriozit.

Vydal ji v září 2021 u Supraphonu ve spolupráci s Akademií klasické hudby, která je zároveň pořadatelem festivalu Dvořákova Praha. Tento počin by nebyl možný bez významné finanční podpory naší nadace.

Vítězná nahrávka vznikla z podnětu ředitele Dvořákovy Prahy Jana Simona v průběhu několika málo měsíců. Odstartoval ji úspěšný „klavírní maraton“, který se uskutečnil pod patronátem Iva Kahánka během festivalu Dvořákova Praha 2020. V rámci jednoho dne zde tehdy zazněly Dvořákovy skladby pro sólový i čtyřruční klavír.

Získání Ceny Anděl je završením celé řady významných ocenění a pozornosti, které se této nahrávce dostalo ze strany zahraniční i tuzemské odborné veřejnosti. V hitparádě českých klasických alb Národní federace hudebního průmyslu IFPI má CD na svém kontě 1. místo již po dobu 11 týdnů, a francouzská komerční služba Qobuz pro streamování a stahování hudby zařadila komplet mezi 100 nejprodávanějších nahrávek světa.

Prestižní britský hudební magazín Gramophone přinesl ve svém prosincovém vydání superlativní recenzi: „Kahánek interpretuje každou skladbu tak, jako by pro něj byla vším. Myslím, že mu nemohu složit větší kompliment, než když se přiznám, že je pro mne vůbec prvním pianistou, který dokáže zahrát Dvořákovo sólové klavírní dílo tak, že je prakticky naroveň Smetanovu. Jde o skvělý komplet, který by neměl žádný milovník romantické hudby nechat bez povšimnutí.”

Belgický odborný server Stretto se vyjádřil, že: „Kompletní Dvořákovo klavírní dílo v podání Ivo Kahánka je autentické a inspirující. Prostě top!“, zatímco ve francouzském hudebním časopisu Diapason nahrávka obdržela nejvyšší ocenění, tedy 5 „ladiček“, nahrazujících obvyklé hvězdičky.

CD komplet souborného díla Antonína Dvořáka získal v závěru roku 2021 i nominaci na prestižní mezinárodní cenu International Classical Music Awards (ICMA) v kategorii sólových nástrojů. Nahrávka získala i titul Album of the Week německého rozhlasového portálu MDR Kultur (2021).

Zpět