Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek uvádí v Rudolfinu polské dámské klavírní duo Domańska/Lisak s hudbou Chopina a Szymanowského

Na koncertu s názvem Sources/Prameny vystoupí v sobotu 17.prosince v Sukově síni Rudolfina polské klavírní duo ve složení Joanna Domańska a Magdalena Lisak se skladbami Fryderyka Chopina a Karola Szymanowského.

Koncert u příležitosti oslav 140. výročí narození polského skladatele Karola Szymanowského zaštiťuje přední český klavírista Ivo Kahánek: „Joanna Domańska i Magdalena Lisak patří k vynikajícím interpretkám jak Chopinovy, tak Szymanovského hudby. Joanna Domańska se tvorbou Karola Szymanowského dlouhodobě zabývá, impozantní jsou její nahrávky, které obdržely hned několik mezinárodních ocenění. A od ní pochází i úprava Szymanowského baletu Harnasie neboli Zbojníci pro dva klavíry – právě tuto verzi uslyšíme i v Praze, společně s autorovými mazurkami a Etudou b moll.“ Kromě toho jsou na programu večera i Chopinovy Mazurky a Etuda e moll. „Chopin totiž významně ovlivnil zejména ranou tvorbu Szymanowského, chtěli jsme proto obojí uvést ve vzájemných souvislostech,“ říká Kahánek.

Dámské klavírní duo s tímto programem již nedávno s velkým úspěchem vystoupilo v Bratislavě a Ostravě.

Vstupenky jsou v prodeji na pokladnách Rudolfina nebo na místě konání koncertu.

Tento projekt je spolufinancován Ministerstvem kultury a národního dědictví Polské republiky z prostředků programu Propagace polské kultury v zahraničí.

Koncert je pořádán v rámci Cyklu Klasika o čtvrté, který je organizovaný Ivem Kahánkem. Ten je charakteristický tím, že všechny koncerty začínají odpoledne už v 16 hodin. Čas konání koncertů vychází vstříc věrným posluchačům klasické hudby, kteří vyhledávají časnější začátky koncertů a zároveň vyhledávají neformálnější atmosféru, přičemž všichni pozvaní umělci patří ke špičkám ve svých oborech.

 

 

 

Zpět