Česky / English

Ivo Kahánek Články


Nominaci na německé ceny Opus Klassik 2022 získali Jakub Hrůša a klavírista Ivo Kahánek

Nominace získali Jakub Hrůša jako Dirigent roku a klavírista Ivo Kahánek v kategorii Sólová instrumentální nahrávka.

Ve stejných kategoriích se spolu s českými umělci objevila taková jména jako Antonio Pappano nebo Yannick Nézet-Seguin v kategorii Dirigent roku, v instrumentální kategorii v oboru klavír například Daniel Barenboim či Martha Argerich.

Jakub Hrůša byl nominován v kategorii Dirigent roku za nahrávku Brucknerovy 4. symfonie, kterou pořídil ve spolupráci s Bamberskými symfoniky u společnosti Accentus Music. Na jaře tohoto roku přitom již toto CD získalo cenu International Classical Music Award v kategorii Symfonická hudba. Specifikum této nahrávky spočívá nejenom ve výjimečném uměleckém výkonu ale i v nápaditost ve výběru repertoáru. Je unikátní v tom, že na něm najdeme všechny tři verze 4. symfonie, které Bruckner postupně přepracovával, a posluchač je může porovnávat.

Nápaditá dramaturgie a perfekcionistické provedení je společným jmenovatelem i pro další nominaci: Ivo Kahánek zaujal porotu nahrávkou Dvořák – Kompletní klavírní dílo. Set čtyř CD vyšel na podzim loňského roku u společnosti Supraphon a obsahuje celkem pět hodin veškerého klavírního díla z pera Antonína Dvořáka, přičemž některé skladby byly zaznamenány vůbec poprvé. CD komplet získal v závěru roku 2021 nominaci na prestižní mezinárodní cenu International Classical Music Award v kategorii sólových nástrojů.  V roce 2022 získal Kahánek za toto album Cenu Anděl v kategorii Klasická hudba.

Německé prestižní ceny pro osobnosti a nahrávací počiny v oboru klasické hudby Opus Klassik jsou udělovány v 27 kategoriích. Odborná porota složená z recenzentů, zástupců nahrávacího průmyslu a uměleckých osobností vybírá nominované z nahrávek, které jsou v distribuci na německém trhu a zároveň zaznamenaly výrazné ohlasy a obdržely superlativní kritiky v prestižních odborných periodikách.  Ceny budou vítězům předány v Berlíně ve dnech 7. až 9. října 2022.

 

VÍCE O NAHRÁVCE Bruckner 4 – The 3 Versions ZDE:

https://accentus.com/discs/533/

 

Zpět