Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek zahajuje podzimní část série cyklu butikových koncertů „Klasika o čtvrté“ v Rudolfinu

Klasika o čtvrté pokračuje

Pod záštitou klavíristy Ivo Kahánka pokračuje na pódiu Sukovy síně pražského Rudolfina cyklus špičkových komorních koncertů, jejichž začátek je stanoven vždy na 16. hodinu. Po koncertu následuje krátká beseda, kde se mohou posluchači potkat s interprety osobně.

„Cyklus jsme nazvali Klasika o čtvrté, protože všechny koncerty začínají odpoledne už v 16 hodin,“ říká Ivo Kahánek: „Těmito koncerty jsme vyšli vstříc věrným posluchačům klasické hudby v seniorním věku a vytvořili jsme je také jako možnost pro ty, kterým večerní začátky koncertů z nějakého důvodu nevyhovují. Koncerty jsou už svým odpoledním časem trochu neformálnější, posluchači se mohou následně s interprety i potkat, popovídat si s nimi, každopádně se dozví něco navíc. Zároveň si troufám říct, že všichni pozvaní umělci patří ke špičkám ve svých oborech. Dali jsme si záležet na vytvoření intimní exkluzivní atmosféry, kde jsou posluchači interpretům o mnoho blíže.“

Na zahajovacím koncertu 11. listopadu od 16 hodin vystoupí Ivo Kahánek společně s předním českým Kvartetem Apollon. To přednese nejprve tzv. Slovanský kvartet Antonína Dvořáka, následně společně s Ivem Kahánkem Klavírní kvintet A dur.

Dalším hostem komorního cyklu bude italský klavírista Lorenzo di Bella, který vystoupí 26. listopadu se skladbami Franze Liszta, Fryderyka Chopina nebo Domenica Scarlattiho. Lorenzo di Bella je vítězem několika mezinárodních klavírních soutěží, zakladatelem klavírního festivalu Civitanova classica a profesorem klavírního oboru na škole „Monteverdi“ v Cremoně.

Komorní dílo Pavla Bořkovce a Bedřicha Smetany představí 1. prosince soubor Pavel Bořkovec Quartet.

O týden později, na 8. prosince, je připraven pěvecký písňový recitál slovenského basisty Jozefa Benciho, kterého doprovodí Ivo Kahánek.

Polské klavírní duo ve složení Joanna Domańska a Magdalena Lisak pak uvede 17. prosince koncert se skladbami Fryderyka Chopina a Karola Szymanowského.

Všechny interprety vždy na závěr koncertu přímo na pódiu vyzpovídá sám Ivo Kahánek jako duše celého projektu.

 

Vstupenky jsou v prodeji na pokladnách Rudolfina.

Organizátoři děkují partnerům koncertního cyklu, jimiž jsou Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury ČR.

 

Zpět