Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek: ohlasy na provedení „Inkantace“ Bohuslava Martinů

Klavírista Ivo Kahánek provedl 18. a 19. ledna 2019 se špičkovým orchestrem Bamberger Symphoniker pod taktovkou Jakuba Hrůši skladbu Bohuslava Martinů „Inkantace“ neboli „Zaříkávání“s obrovským úspěchem.

Ivo Kahánek je už dobře znám nejen českému, ale především i zahraničnímu publiku, kterému se snaží vždy prezentovat hudební skvosty českých skladatelů, především Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka či Antonína Dvořáka. Jako „ambasador“ české hudby je opakovaně zván do neprestižnějších koncertních síní a ke spolupráci s nejlepšími orchestry světa. Namátkou Inkantaci již provedl za doprovodu BBC Symphony Orchestra na BBC Proms pod vedením Jiřího Bělohlávka nebo s Berlínskou filharmonií, s níž vystoupil (po Rudolfu Firkušném jako teprve druhý Čech v historii), pod taktovkou Sira Simona Rattla.  V lednu 2018 získal za jeho provedení za doprovodu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo pod taktovkou Jeana Deroyera na prestižním mezinárodním festivalu Printemps des Arts de Monte Carlo, cenu Classic Prague Award v kategorii Sólistický výkon.

Poslední recenze na jeho podání Čtvrtého klavírního koncertu Bohuslava Martinů uvádí toto:

Bachtrack: „Bemberger Symphoniker- Když tóny vyjádří, co slova nedokáží „Nečekané a poklady ve Čtvrtém klavírním koncertu koncertu Bohuslava Martinů, odhalili Bamberští symfonikové a fenomenální klavírista Ivo Kahánek… Kahánek se představil s nejvyšší pianistickou citlivostí, zvládl virtuózní zvukové kaskády s extrovertní samozřejmostí, stejně jako jemné i křiklavé Adagio s lyrickým nádechem. Klavírní koncert se stal objevem večera.“

Celé znění recenze najdete zde:

https://bachtrack.com/kritik-copland-martinu-dohnal-kahanek-hrusa-bamberger-symphoniker-konzerthalle-januar-2019

Pozitivní zpráva pro ty, kteří nebyli na koncertu osobně přítomni: záznam tohoto provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů vyjde společně s Koncertem pro klavír a orchestr g moll Antonína Dvořáka na podzim letošního roku na CD u vydavatelství Supraphon.

Zpět