Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek: Dva koncerty s Berlínskými filharmoniky v jednom týdnu!

Klavírista Ivo Kahánek má za sebou fenomenální úspěchy v podobě dvojího vystoupení s Berlínskou filharmonií pod taktovkou Sira Simona Rattla během jednoho týdne.

Ivo Kahánek je přitom teprve druhým Čechem, který kdy s Berlínskou filharmonií vystupoval. Prvním nebyl nikdo menší než Rudolf Firkušný.

Obě jeho beznadějně vyprodaná vystoupení se setkala s mimořádným ohlasem odborné i laické veřejnosti. Ivo Kahánek byl v 8. listopadu 2014 v Berlíně odměněn nadšenými ovacemi dvou a půl tisíce posluchačů po přednesu Čtvrtého klavírního koncertu Bohuslava Martinů „Inkantace“. Suverénní výkon ocenil i šéfdirigent „Berlíňanů“ Sir Simon Rattle:

„Ivo Kahánek je v první řadě vynikající pianista a velice speciální osobnost. Myslím, že má svůj svět, který je velice zajímavý, krásný. Jeho hrou prostupuje upřímnost, smysl pro čest, jeho osobnostní integrita. Zvuk jeho hry je naprosto moderní, velice srdečný a zpěvný. Myslím, že výjimečnost jeho talentu jsme všichni okamžitě rozeznali. S lidmi v orchestru navázal velice dobré vztahy – několik z nich už s ním dokonce plánuje nějaké komorní projekty. Rychle si tu udělal přátele…“

ČT1: Události v kultuře 15.11.2014
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097206490-udalosti-v-kulture

České publikum bylo svědkem opakování triumfu Ivo Kahánka o týden později - v sobotu 15. listopadu 2014 v Obecním domě, kdy klavírista vystoupil jako sólista první části beznadějně vyprodaného Koncertu k 25. výročí pádu Berlínské zdi proslulé Berlínské filharmonie, který zároveň zahajoval Festival Rudolfa Firkušného. Samozřejmě opět pod taktovkou Sira Simona Rattla, a to se stejným programem.

Koncert v Praze byl součástí turné, v rámci kterého zavítala Berlínská filharmonie vedle Prahy rovněž do Halle, Varšavy a Budapešti. Obdobně v každém z těchto měst zaznělo před Beethovenovou Devátou symfonií ještě dílo národního klasika.

Idnes.cz, Věra Drápelová:

http://kultura.idnes.cz/berlinsti-filharmonikove-ivo-kahanek-d8f-/hudba.aspx?c=A141116_124128_hudba_era

„…A kouzlilo se jaksepatří. Skladba působila uceleně a plynule, schopnost famózního berlínského orchestru hrát s komorním výrazem i velké symfonické skladby šla Martinů k duhu. Kahánek podal skvělý výkon, v celém provedení byl rovnocenným hlasem. Po obrovských ovacích ještě sólově přidal jednu z Písní beze slov od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Byl to pro něj jasný úspěch…“

Novinky.cz, Vladimír Říha:

http://www.novinky.cz/kultura/353669-ivo-kahanek-exceloval-s-berlinskou-filharmonii-na-zahajeni-festivalu-r-firkusneho.html

„…Ivo Kahánek exceloval s Berlínskou filharmonií na zahájení festivalu R. Firkušného…“

Absolutní vítěz Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2004, Ivo Kahánek stejné dílo Martinů s úspěchem provedl také na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall za doprovodu BBC Symphony Orchestra pod taktovkou Jiřího Bělohlávka, přičemž se dočkal nejen výborného přijetí kritiky u nás i ve světě, ale také pozornosti prestižního hudebního vydavatelství. Tento kritikou oceněný debut nyní nabízí prestižní vydavatelství Deutsche Grammophon jako digitální download.

http://www.youtube.com/watch?v=HIbRnEht3Tc

Ivo Kahánek je osobnost mnoha uměleckých kvalit. Kromě sólové dráhy se věnuje i komorní hudbě (Dvořákovo Trio) a pedagogické činnosti na pražské HAMU a Pražské konzervatoři. Je znám širokou výrazovou paletou i výjimečnými virtuózními schopnostmi, které uplatňuje v repertoáru od baroka po soudobou hudbu.

V nejbližší době ho čeká např. Novoroční koncert v Brně s Filharmonií Brno pod vedením Jakuba Hrůši, nebo nahrávání CD se sopranistkou Martinou Jankovou.

Ivo Kahánek dále spolupracuje pravidelně s Českou filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s BBC Scottisch Symphony Orchestra Glasgow, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno a mnoha dalšími. Z významných dirigentů, s nimiž vystoupil, jmenujme alespoň Pinchase Steinberga, Vladimíra Ashkenazyho, Jiřího Bělohlávka, Zdeňka Mácala či Jiřího Kouta. V roce 2013 ho čekají vystoupení v Německu, Anglii, Itálii, Maďarsku, Lucembursku a v Čechách např. na festivalech Struny podzimu či Janáčkovy Hukvaldy.

Ivo Kahánek je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě u Mgr. Marty Toaderové a Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Má za sebou také jeden semestr postgraduálního studia na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama u Romana O´Hory a mistrovské kurzy pod vedením Karl-Heinze Kämmerlinga, Christiana Zachariase, Alicie de Larocha, Imogen Cooper, Petera Frankla a mnoha dalších.

Zpět